Sayfalar

1 Ocak 2016 Cuma

Yüzmede Depar Nedir?


Bu konumuzda yüzmede depar nedir? Depar taşından nasıl atlanır ve hangi teknikler ile suya atlanır gibi konulardan bahsedeceğiz. Yüzme müsabakalarında suya atlamaya depar denir. Sadece sırtüstü yüzme tekniğinde depar suyun içinde başlar.

Sırtüstü deparda sporcu mutlaka depar demirine asılıp kuvvet alır. Ayakları ile kendini iterek müsabakaya başlar. Karışık bayrak müsabakalarında da bu yüzden sırtüstü stil ilk önce yüzülen stil olarak sıralamaya konmuştur. Eğer karışık bayrak takımı müsabakası yapılıyorsa sırasıyla sırt, sonra kurbağa, kelebek ve serbest olarak yüzülür.

Sırtın haricindeki diğer branşlar su dışından başlar. Yüzücüler depar taşına çıkarak halk arasında balıklama diye tabir edilen teknikle suya atlar. Çivileme atlama şekli asla tercih edilmez. Çünkü devamında vakit kaybı yaşanacaktır

Yüzücüler hakem komutunu duyduğu andan itibaren hareket asla olmaz. Hakemin düdüğü ya da kornasıyla gelecek olan sinyalle, sporcular suya atlarlar. Buradaki amaç en uzaktan suya girmektir. En uzaktan suya girmek ve dip yüzüşü ile yarışmaya devam etmek sporcuya zaman kazandıracaktır.

Profesyonel yüzme de hakemin hareketi ile sporcular hareketsiz kalır, düdükle birlikte ise hemen suya atlarlar. Depar düdüğü ile başlayan yarış, son kura kadar durmadan devam eder. Parkur süresince özellikle dönüşlerde sporcuların son derece hızlı ve dikkatli olması gerekir.

Suya nasıl atlandığından nasıl dönebileceğine kadar sporcuların yüzme tekniklerine sadık kalması beklenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder